EHLİYET BELGELERİ
 
 
EHLİYET SINIFI KULLANACAĞI ARAÇ TECRÜBE KAPSADIĞI SINIFLAR YAŞ ŞARTI SÜRE
M Motorlu Bisiklet -   16 10 Yıl
A1 11 KW'yı geçmeyen motosiklet -   16 10 yıl
A2 35 KW'yı geçmeyen motosiklet - M-A1 18 10 yıl
A  35 KW'yı geçen motosiklet En az 2 yıllık A2,24 yaş üzeri kişilerde tecrübe aranmaz. M-A1-A2 20 10Yıl
B1 4 Tekerlekli motosiklet - M 16 10 Yıl
B Otomobil - Kamyonet - M-B1-F 18 10 Yıl
BE Römorklu Otomobil - Kamyonet B M-B1-B-F  18 10 Yıl
C1 7500 Kg'a kadar kamyon ve çekici B M-B1-B-F 18 5 Yıl
C1E 12000 Kg' kadar kamyon ve çekici C1 M-B-BE-B1-C1-F 18 5 Yıl
C Kamyon ve Çekici B M-B-B1-C1-F 21 5 Yıl
CE Römorklu Kamyon ve Çekici C M-B-BE-B1-C-C1-C1E-F 21 5 Yıl
D1 Minibüs B M-B-B1-F 21 5 yıl
D1E Römorklu Minibüs D1 M-B-BE-B1-D1-F 21 5 Yıl
D Minübüs ve Otobüs B M-B-BE-B1-D1-F 24 5 Yıl
DE Römorklu Minibüs ve Otobüs D M-B-BE-B1-D-D1-D1E-F 24 5 Yıl
F Traktör - M 18 10 Yıl
G İş Makinası - M 18 10 Yıl

 

Teorik Eğitimler;

Bütün sertifika sınıflarında Trafik ve Çevre Dersi 16 saat, İlk Yardım Dersi 8 saat, Araç Tekniği Dersi 6 saat ve Trafik Adabı Dersi 4 saat olmak üzere toplam 34 saat Teorik Eğitim verilir.

Direksiyon Eğitimleri;

Daha önce alınmış Sürücü Belgesi (Ehliyeti) Olmayan Adaylar için;

“M”   Motorlu Bisiklet Sınıfı Sürücü Belgesi (Ehliyet),12 Saat Direksiyon Eğitimi,

“A1” 11 KW'yı geçmeyen motosiklet Sınıfı Sürücü Belgesi (Ehliyet),12 Saat Direksiyon Eğitimi,

“A2” 35 KW'yı geçmeyen motosiklet Sınıfı Sürücü Belgesi (Ehliyet),12 Saat Direksiyon Eğitimi,

“A (24 yaşını doldurup iki yıllık deneyim şartı aranmayan)”  35 KW'yı geçen motosiklet Sürücü Belgesi (Ehliyet), 12 Saat Direksiyon Eğitimi,

“B1” 4 Tekerlekli motosiklet Sınıfı Sürücü Belgesi (Ehliyet),12 saat Direksiyon Eğitimi, 

“B” (Manuel/Otomatik Otomobil) - Kamyonet Sınıfı Sürücü Belgesi (Ehliyet) için 14 saat Direksiyon Eğitimi,

“F” Traktör Sınıfı Sürücü Belgesi (Ehliyet) için 12 saat Direksiyon Eğitimi Verilir.

Daha Önce Alınmış Sürücü Belgesi (Ehliyeti) olanlar için; 

Motosiklet Grubu 

1) B-C-D-E-F-G Sınıfı Sürücü Belgesi (Ehliyet) Olan /“A” Sınıfı Sürücü Belgesi (Ehliyet) için 6 saat,

2) B-C-D-E-F-G Sınıfı Sürücü Belgesi (Ehliyet) Olan /“A1” Sınıfı Sürücü Belgesi (Ehliyet) için 12 saat,

3) B-C-D-E-F-G Sınıfı Sürücü Belgesi (Ehliyet) Olan /“A2” Sınıfı Sürücü Belgesi (Ehliyet) için 12 saat,

Otomobil (Manuel-Otomatik) Grubu

1) A-A1-A2 Sınıfı Sürücü Belgesi (Ehliyet) Olan /“B” (Otomatik/Manuel) Sınıfı Sürücü Belgesi (Ehliyet) için 14 saat,

Minibüs - Otobüs Grubu

1) B Sınıfı Sürücü Belgesi (Ehliyet) Olan /“D1”Sınıfı Sürücü Belgesi (Ehliyet) için 7 saat,

2) B Sınıfı Sürücü Belgesi (Ehliyet) Olan /“D”  Sınıfı Sürücü Belgesi (Ehliyet) 14 saat,

3) B Sınıfı Sürücü Belgesi (17.04.2015 Öncesi Ehliyet) Olan /“D”  Sınıfı Sürücü Belgesi (Ehliyet) 7 saat,

Diğer

1) B-C1-C-D-D1-F Sınıfı Sürücü Belgesi (Ehliyet) Olan /“BE”Römorklu Otomobil-Kamyonet  Sınıfı Sürücü Belgesi (Ehliyet) için 6 saat,

2) B Sınıfı Sürücü Belgesi (Ehliyet) Olan /“C” Kamyon ve Çekici Sınıfı Sürücü Belgesi (Ehliyet) için 20 saat,

3) B Sınıfı Sürücü Belgesi ((17.04.2015 Öncesi Ehliyet)) Olan /“C” Kamyon ve Çekici Sınıfı Sürücü Belgesi (Ehliyet) için 14 saat,

4) B-D Sınıfı Sürücü Belgesi (Ehliyet) Olan / “C1” 500 Kg'a kadar kamyon ve çekici Sınıfı Sürücü Belgesi (Ehliyet) için 5 saat,

5) B-C1-C-D-D1-F Sınıfı Sürücü Belgesi (Ehliyet) Olan /“C1E”  12000 Kg' kadar kamyon ve çekici Sınıfı Sürücü Belgesi (Ehliyet) için 6 saat,

6) B-C1-C-D-D1-F Sınıfı Sürücü Belgesi (Ehliyet) Olan /“CE”    Römorklu Kamyon ve Çekici Sınıfı Sürücü Belgesi (Ehliyet) için 6 saat,

7) B-C1-C-D-D1-F Sınıfı Sürücü Belgesi (Ehliyet) Olan /“D1E”   Römorklu MinibüsSınıfı Sürücü Belgesi (Ehliyet) için 6 saat,

8) B-C1-C-D-D1-F Sınıfı Sürücü Belgesi (Ehliyet) Olan /“DE”     Römorklu Minibüs ve Otobüs Sınıfı Sürücü Belgesi (Ehliyet) için 6 saat için

 

M Sınıf Sürücü Belgesi

2,3 ya da 4 tekerlekli motorlu bisiklet sürücülerinin alması gereken ehliyettir. Herhangi bir ehliyeti olan kişi motorbisikletleri (MOPED) kullanabiliyor, ancak hiç ehliyeti yoksa o zaman en azından M sınıfı bir ehliyet alması zorunlu hale geliyor. Başvuru yapmak için ise en az 16 yaşında olmanız gerekiyor.

A1 Sınıf Sürücü Belgesi

2 tekerlekli motosikletler için güç olarak 11kv; 3 tekerlekli olanlar için ise 15 kv güç sınırını aşmayacak olanlar için alınıyor. Eğer A1 sınıfı ehliyete sahipseniz M sınıfına dahil olan araçları da kullanabilirsiniz. A1 sınıf sürücü belgesi almak amacıyla başvuruda bulunabilmeniz için ise en az 16 yaşında olmanız gerekiyor.

A2 Sınıf Sürücü Belgesi

2 tekerlekli motosikletler için 35 kv; 3 tekerlekli olanlar için 15 kv güç sınırını aşmayacak olanlar için alınıyor. Başvuruda bulunmak için belirlenmiş yaş sınırı 18 olmasının yanı sıra, eğer A2 ehliyetiniz varsa A1 ve M sınıfına dahil olan araçları da kullanabilrsiniz.

A Sınıf Sürücü Belgesi

Güç sınırı 35 kv’ı aşmayan 2 tekerlekli motosikletler için olan A sınıf sürücü belgesi, 20 yaşına basmış herkes tarafından alınabiliyor. Güç sınırı 35 kv’ı aşmayan 3 tekerli motosikletler için de alınabiliyor. Fakat, 3 tekerlekli olanlar için en az 21 yaşında olmak gerekiyor. A sınıfı belge alacakların en az iki yıllık A2 sınıfı araçlarda deneyim sahibi olması da şart koşuluyor. Ancak 24 yaşını geçmişseniz, o zaman başvuru için herhangi bir koşul aranmıyor. A sınıf sürücü belgesi sahipleri M, A1 ve A2 araçları da kullanılabildiği için, bu sürücü belgesi en avantajlı ehliyet sınıfında yer alıyor.

B1 Sınıf Sürücü Belgesi

Normal B sınıfına dahil araçlarla karıştırmamak gerekiyor. B sınıfı ehliyet, güç sınırı 15 kv’ı geçmeyen, yük taşımacılığında kullanılmayacaksa 400 kg’dan; kullanılacaksa da net ağırlığı 550 kg’dan fazla olmayan dört tekerlekli motosikletleri kapsıyor. Yaş sınırı 16 olan ehliyete sahipseniz M sınıfına dahil olan araçları da kullanabilirsiniz.

B Sınıf Sürücü Belgesi

Otomobil ve kamyonet kullanacakların alması gereken ehliyet sınıfında bulunuyor. B sınıfı sürücü belgesi sahipleri, aynı zamanda M, B1, F sınıfına dahil olan araçları da kullanabiliyor. Değişen kanunlara göre, artık minibüsler için önce B sınıfı ehliyet almak ve sonrasında D1 sınıfı için başvurmak şart koşuluyor. Ayrıca, artık hem manuel hem de otomatik vites için ehliyet alınmıyor; eğer otomatik vitesli araçla ehliyet sınavı geçilirse, manuel vites araçlar kullanılamıyor. Yaş sınırı ise başvuru yapabilmek için 18 olarak belirleniyor.

BE Sınıf Sürücü Belgesi

BE sınıfı ehliyetler 3.500 kg ağırlığı geçmemesi şartı ile römorklu yük taşımacılığı yapanlar için veriliyor. Bu ehliyet sahipleri M, B1, B ve F sınıfı araçları kullanabiliyor. B grubu ehliyeti olmayan araç sahipleri ise BE sınıfı için başvuruda bulunamıyor. Fakat bir deneyim şartı aranmadığı için, BE sınıfı için hemen herkes başvuru yapabiliyor ve başvuruda bulunmak için ise en az 18 yaşında olmak gerekiyor.

C1 Sınıf Sürücü Belgesi

3.500 kg’dan 7.500 kg’a kadar olan çekici ve kamyon kullanıcılarının alması gerekiyor. Deneyim şartı aranmıyor ama en az B sınıfı ehliyete sahip olmak zorunlu tutuluyor. M, B1, B ve F sınıfına dahil olan araçları da kullanabilecek olan C1 sınıfı sürücüsü olmak için en az 18 yaşında olmanız gerekiyor.

C1E Sınıf Sürücü Belgesi

Azami yüklü ağırlığı 750 kg’ı geçen römork ve yarı römorktan oluşan, katar ağırlığı 12.000 kg’ı geçmeyen C1 ve B sınıfına dahil olan birleşik araçları kullanmanız için alınması gereken ehliyettir. En az C1 ehliyetine sahip olmak, başvuru için gereken koşullar arasında yer alıyor. M, B1, B, BE, C1 ve F sınıfı araçları da kullanacak olan C1E sınıfı sürücülerinin başvuru yapabilmesi için gerekli yaş sınırı ise 18 olarak belirleniyor.

C Sınıf Sürücü Belgesi

Kamyon ve çekici kullanacak olanların alması gereken ehliyettir. C sınıf sürücü belgesine sahip olan araç sahipleri M, B1, B, C1 ve F sınıfı araçları da kullanabiliyor. Başvuru için ise en az B grubu ehliyetiniz olması gerekiyor. Yaş sınırı ise 21 olarak belirleniyor.

CE Sınıf Sürücü Belgesi

C sınıfı sürücü belgesi ile kullandığınız araca takılacak olan ve azami yükü 750 kg’ı geçmeyecek römork ya da yarı römorktan oluşan birleşik araçları kullanabilmeniz için gereken ehliyettir. Aynı zamanda yeni tır ehliyeti olarak da bilinen CE sınıf ehliyet için deneyim şartı en az C sınıfı ehliyete sahip olmayı gerektiriyor. M, B1, B, BE, C, C1, C1E ve F sınıfı araçlar da, bu ehliyet sayesinde kullanılabiliyor ve CE sürücü belgesini almak için 21 yaşında olmak gerekiyor.

D1 Sınıf Sürücü Belgesi

16+1 yolcu sınırı ile minibüs kullanmak için almanız gereken ehliyettir. Başvuru için en az B grubu ehliyetiniz olması ve 21 yaşında olmanız gerekiyor. D1 ehliyet sahipleri M, B, B1, F sınıfı araçları da kullanabiliyor.

D1E Sınıf Sürücü Belgesi

D1’den farklı olarak, eğer minibüslerin 750 kg’ı geçen römorkları varsa, bu ehliyeti almanız gerekiyor. M, B, B1, BE, D1 ve F sınıfındaki araçları da kullanabileceğiniz bu ehliyet için en az D1 ehliyetiniz olması gerektiği gibi, yaş sınırı da 21 olarak belirleniyor.

D Sınıf Sürücü Belgesi

Otobüs kullanabilmeniz için gerekli olan ehliyettir. Başvuru için en az B sınıfı ehliyete sahip olmanız gerekiyor. Yaş sınırı 24 olan D sınıf ehliyeti aldığınızda M, B, B1, D1 ve F sınıfındaki araçları da kullanmanız mümkün hale geliyor.

DE Sınıf Sürücü Belgesi

D sınıfından farklı olarak, otobüslerin 750 kg’ı geçen römorkları olması durumunda alınması gereken ehliyet olarak biliniyor. En az D sınıfı ehliyete sahip olmanız ve 24 yaşında olmanız da başvuru için gereken koşullar arasında yer alıyor. M, B, B1, BE, D, D1, D1E ve F sınıfına dahil olan araçları da bu ehliyet sayesinde kullanabilirsiniz.

F Sınıf Sürücü Belgesi

Traktör kullanacak sürücülerin alması gereken ehliyettir. Ancak normal araç da kullanacaksanız, B sınıfı ehliyet almak daha mantıklı gözüküyor. Çünkü B sınıfı ehliyet ile de traktör kullanılabiliyor. M sınıfı motor bisikletleri kullanabilmenize de olanak tanıyan F sınıfı ehliyete başvuru yapabilmek için 18 yaşında olmanız gerekiyor

G Sınıf Sürücü Belgesi

İş makinası kullanacaksanız almanız gereken ehliyettir. Yaş sınırı 18 olan G sınıf ehliyet ile M sınıfı motor bisikletler de kullanılabiliyor.

 

EHLİYET DÖNÜŞÜM TABLOSU

 

ESKİ SÜRÜCÜ BELGESİ  YENİ SÜRÜCÜ BELGESİ
A1 SINIFI SÜRÜCÜ BELGESİ    M VE A1 SINIFI SÜRÜCÜ BELGESİ
A2 SINIFI SÜRÜCÜ BELGESİ    M,A1,A2,A VE B1 SÜRÜCÜ BELGESİ
B SINIFI SÜRÜCÜ BELGESİ      M,B1,B,D1 VE F SINIFI SÜRÜCÜ BELGESİ
C SINIFI SÜRÜCÜ BELGESİ  M,B1,B,D1,C1,C VE F SINIFI SÜRÜCÜ BELGESİ
D SINIFI SÜRÜCÜ BELGESİ  M,B1,B,BE,C1,C1E,C,CE,D1,D1E VE F SINIFI SÜRÜCÜ BELGESİ

E SINIFI SÜRÜCÜ BELGESİ 

(28/04/1997 Tarihinden önce alınanlar) 

M,B1,B,BE,C1,C1E,C,CE,D1,D1E,D,DE VE F SINIFI SÜRÜCÜ BELGESİ     

E SINIFI SÜRÜCÜ BELGESİ   

 (28/04/1997 Tarihinden sonra alınanlar)

M,B1,B,C1,C,D1,D VE F SINIFI SÜRÜCÜ BELGESİ                 
F SINIFI SÜRÜCÜ BELGESİ   M VE F SINIFI SÜRÜCÜ BELGESİ
G SINIFI SÜRÜCÜ BELGESİ 

M VE G SINIFI SÜRÜCÜ BELGESİ